13. Mathias Van Sighem

09 Maart 2018

13. Mathias Van Sighem

23 jaar - Student - Savio

Wie ben ik?

Ik ben Mathias, een masterstudent politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Zoals mijn opleiding het aangeeft ben ik zeer geïnteresseerd in politieke processen. Naast het studeren ben ik ook actief lid in verschillende studentenverenigingen. In de zomermaanden kan je mij ook steeds terugvinden op de festivals. Zo geniet ik steevast van de festivals bij ons in de gemeente. Om tot rust te komen na een drukke lesdag, trek ik de loopschoenen aan of maak ik een fietstochtje in onze groene gemeente.

Waarom kies ik voor Groen?

Een eerste motivatie om op de lijst van Groen te staan is om meer jongeren aan te zetten om een of andere vorm van engagement aan te gaan. Zo vind ik dat er meer jongeren een kans moeten krijgen in de lokale politiek. Dit zal voor een meer dynamische wind binnen de politiek zorgen. Zo hebben we nood aan mensen met duurzame en frisse en ideeën. Veel van mijn vrienden vinden het raar dat ik politiek geëngageerd ben. Ik wil hen bewijzen dat je geen grijze haren moet hebben om het verschil te maken.

Een tweede reden om op de lijst van Groen te staan is om het groene karakter van onze gemeente te behouden. Zo is er toch niets zaliger dan een fietstocht tussen de velden en in de bossen op een warme zomeravond. Dilbeek moet er voor zorgen dat het resterende groen behouden blijft. Daarnaast moet de gemeente er voor zorgen dat er ook nieuwe groene ruimtes gecreëerd worden. Het behoud van groen is noodzakelijk voor onze fauna en flora. Daarnaast moet Dilbeek ambitieus zijn in het nemen van klimaatmaatregelen. Het is vijf voor twaalf als het al niet later is. Door de aanhoudende droogte van deze zomer zijn veel gewassen verwoest geweest. Daarom moeten we duurzamer en meer met de natuur gaan leven. We moeten stoppen met de natuur te zien als een onderdeel in het productieproces. We moeten een radicale U-bocht maken en op termijn proberen een klimaatneutrale gemeente te worden.

Een andere reden om de politiek in te stappen is vooral om meer politieke vernieuwing te krijgen. Binnen onze eigen gemeente blijven we soms te lang ter plaatsen staan. Zo ben ik een grote voorstander om de Dilbeekse burgers meer te betrekken bij de Dilbeekse besluitvorming. Dit zou kunnen door de deliberatie. De gemeente(raad) stelt een bepaald plan voor een bepaalde wijk. Dan is het aan de mensen van die wijk om via discussie het plan goed te keuren en eventuele aanbevelingen toe te voegen. Hierdoor zijn de burgers meer op de hoogte van bepaalde besluitvormingen en kunnen ze zelf beslissen welke plannen het halen en welke niet. Het lokale niveau lijkt mij een goed platform om deze vorm van politiek uit te proberen.

 

[email protected]