14. Thamara Cruz
09 Maart 2018
43 jaar - Dilbeek
Ik was verantwoordelijk voor de nationale coördinatie voor sociale ontwikkeling en productie projecten van handgeweven textiel- en plantaardige vezels gedurende 6 jaar. Daarna heb ik in 2010 een organisatie opgericht die zich toelegt op de ontwikkeling van
ambachtelijke projecten en ontwerp in Mexico. Sinds ik naar België ben gekomen heb ik me gespecialiseerd in het uitwerken van patronen voor kleding en ben momenteel eveneens bezig met een training in gendergelijkheid.
In mijn geval en als een "nieuwkomer" was het belangrijk om in contact te komen met de lokale bevolking en te begrijpen hoe de sociale gemeenschap in Dilbeek functioneert. Vanuit deze activiteit had ik interactie met verschillende organisatoren van activiteiten in de sociale sector en ontmoette ik andere organisaties die actief zijn op internationaal niveau en die deel uitmaken van de Raad Internationale Samenwerking (RIS).
Gezien mijn ervaring in Mexico was ik geïnteresseerd hun activiteiten te leren kennen en onder hun stimulans zijn we begonnen met een organisatie op te zetten onder de vleugels van RIS. Voor het ogenblik zijn we met drie een andere Mexicaanse vrouw en mijn Belgische man. De naam van de organisatie is SIEMPRE (Science, Integriteit, Empowerment, Mobiliteit, Renewabel en educatieve projecten).
Wat wil ik bereiken?
Door hier te leven realiseerde ik me de complexiteit van de Belgische situatie: de verschillende regio's - drie nationale talen - de vele vaardigheden die nodig zijn om werk te vinden - hoe een opleiding te volgen - intensieve werktijden - lange verplaatsingstijden te wijten aan zeer druk verkeer - afwezigheid van een te vertrouwen sociaal netwerk - …
Het heeft me jaren gekost om me te organiseren en mijn weg te vinden in de Belgische samenleving; weten waar de juiste informatie te vinden, tot welke instanties of organisaties zich richten om de juiste antwoorden te krijgen voor de vele vragen en problemen. Nieuw aangekomen migrantenvrouwen met kinderen leven in periodes van lange sociale isolatie en vooral de winter is een zeer moeilijke periode om door te komen. De kennis van de lokale taal is gelimiteerd, de sociale contacten zijn beperkt en men is afhankelijk voor alles zelfs om naar de dokter of tandarts te gaan.
Naast mijn Belgische sociale contacten heb ik ook een kennissenkring van Latijnse vrouwen uitgebouwd. Op een informele manier helpen wij elkaar door informatie en ervaringen uit te wisselen en elkaar regelmatig te ontmoeten. Enkele van deze kennissen zijn actief in de geneeskunde, sociaal onderzoek, … Vanuit die kern is het idee gegroeid om ons informeel netwerk te structureren als een formele organisatie SIEMPRE.
Met SIEMPRE willen we een brug bouwen die de toegang tot de Belgische samenleving versnelt en vereenvoudigt. De eerste activiteiten die we aan het uitvoeren zijn omvatten onde rmeer: Het opzetten van een website met antwoorden voor veel gestelde vragen en thema artikelen geschreven door specialisten. - Organisatie van debatten en conferenties ter bewustmaking van de Latijnse bevolking in België en Europa. - Activiteiten die de sociale cohesie met de Belgische bevolking versterken. - Praktische hulp bij allerhande vragen en problemen voor “nieuwkomers”. - We ontwikkelen een handleiding "Het aankomstboek, wat moet je weten als in Europa gaat wonen".