27% minder CO² voor het gemeentelijk wagenpark

15 April 2017

De eerste maatregelen uit het gemeentelijk klimaatactieplan beginnen hun vruchten af te werpen. We investeerden in een nieuw en groener gemeentelijk wagenpark. Op die manier bespaarde de gemeente maar liefst 27% CO2 op haar eigen wagens! ? In het klimaatactieplan engageerde Dilbeek zich om tegen 2020 met de hele gemeente minstens 20% minder CO2 uit te stoten. Uit onderzoek bleek dat 47 procent van alle uitstoot in Dilbeek een gevolg is van mobiliteit. Daarom vonden we dat het gemeentelijk wagenpark een prioriteit moest zijn.

Mede dankzij de duurzaamheidsambtenaar maakten we hier volop werk van. We zetten een systeem op poten waardoor de meest vervuilende wagens het minst worden gebruikt. En we kochten tot nu toe al 7 voertuigen aan die op CNG rijden (Compressed Natural Gas - aardgas, wat veel minder uitstoot dan benzine of diesel). Ook het OCMW kocht al zo'n voertuig. Zo heeft Dilbeek een van de meeste groene wagenparken van de hele provincie.

Elektrisch

We investeerden ook fors in elektrische mobiliteit. We kochten enkele elektrische dienstfietsen én elektrische voertuigen aan. Door de speciale belettering kan je ze duidelijk herkennen als ze je passeren.

Toekomst

Hoewel 27% al mooi is, kunnen we nog verder besparen. De gemeente gaat daarom vijf extra CNG- voertuigen aankopen, wat het totaal aantal op 12 zal brengen. Het doel is snel naar een volledig groen wagenpark te gaan: goed voor het milieu én voor de gezondheid!

 

Karel De Ridder, schepen

? ?