Dilbeek gaat voluit voor klimaatneutraliteit

28 Mei 2015

In onze Groenkrant van november kon je al lezen dat Dilbeek samen met de provincie Vlaams-Brabant voluit gaat voor klimaatneutraliteit. De voorbije maanden bewijzen dat dit geen loze woorden waren!  .

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Een motto waar we ons graag aan houden. Een van de eerste maatregelen richting klimaatneutraliteit was dan ook een interne maatregel: het verduurzamen van ons gemeentelijk wagenpark. Zo namen we al elektrische auto's voor een prikje over van Infrax (zie foto) en kochten we een aantal bestelwagens op aardgas (CNG). Daarnaast voerden we ook een nieuw systeem in voor het gebruik van dit gemeentelijke wagenpark. Vanaf nu gebruiken we steeds eerst de meest milieuvriendelijke wagens. Pas als deze niet beschikbaar zijn, worden de minder milieuvriendelijke wagens gebruikt. Dit helpt het milieu, zeker aan het einde van de rit.

 

Doe mee voor minder CO2!

Als gemeente alleen kunnen we uiteraard die klimaatneutraliteit niet halen. Om de Dilbeekse burgers te sensibiliseren rond 'Vlaams-Brabant en Dilbeek Klimaatneutraal' startte de gemeente met een stickercampagne. Er zullen ook een aantal klimaatborden verschijnen in het straatbeeld. Want enkel samen kunnen we iets doen aan het huizenhoge probleem van klimaatverandering.

 

Nieuw subsidiereglement duurzame isolatie

Op de gemeenteraad van 27 januari keurde de gemeente een nieuw subsidiereglement goed voor duurzame dak-, zoldervloer, muur- of spouwmuurisolatie. Dankzij dit reglement kan je vanaf nu 2 tot 5 euro subsidie per m2 krijgen, afhankelijk van de plaatsing, en dit bovenop de subsidie van Eandis. We kozen voor het subsidiëren van isolatie omdat dit snel zorgt voor een stevige CO2-reductie én voor een sterke daling van je energiefactuur. Daarnaast kozen we ook bewust voor duurzame materialen, die beter voor het milieu én voor je gezondheid zijn. Alle info en voorwaarden vind je op de website van de gemeente.

 

Kyotomobiel

Op 4 januari werd met de steun van de provincie ook de Kyotomobiel gelanceerd: een mobiel bureau dat alle inwoners van wijken in Beersel, Halle, Dilbeek en Gooik begeleidt rond duurzame energie in de eigen woning. In Dilbeek zal de Saviowijk aan de beurt komen. Zo wil de Kyotomobiel 400 huizen renoveren in 2 jaar tijd en per woning het energieverbruik met de helft verminderen. In totaal zullen we zo jaarlijks 400.000m2 gas, 248.000 euro en 1000 ton CO2 besparen!