Dilbeek organiseert omruilactie restafvalzakken

27 April 2021

Dilbeek organiseert omruilactie restafvalzakken

Door deze deadline worden inwoners die bewust weinig afval produceren, benadeeld.

Op de gemeenteraad van april stelde raadslid Jasper De Jonge (Groen-Vooruit) voor om tijdens de zomermaanden een omruilactie van oude restafvalzakken tegen nieuwe Intradura-zakken te organiseren. Zo zouden afvalbewuste Dilbekenaren geen verlies lijden. De meerderheid, bij monde van schepen Luc Deleu, bevestigde dat zij inderdaad van plan zijn om dit te organiseren. Het punt werd dan ook unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad.

Sinds 1 januari 2021 worden in Dilbeek enkel nog de nieuwe uniforme restafvalzakken van Intradura verkocht. Tot 30 juni 2021 mogen de oude Dilbeekse zakken nog door de burgers worden gebruikt voor de huisvuilophaling, daarna niet meer.

“Door deze deadline worden inwoners die bewust weinig afval produceren, benadeeld”, stelt Jasper De Jonge, gemeenteraadslid voor Groen-Vooruit. “Ofwel blijven ze zitten met hun oude zakken, waarmee zij het recht verliezen op de dienstverlening die in de aankoopprijs van de zak vervat zat, ofwel zouden Dilbekenaren worden gestimuleerd om extra zakken buiten te zetten”.

Om aan dit probleem tegemoet te komen stelde de fractie Groen-Vooruit voor om in Dilbeek, net zoals o.a. in Ternat, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel, een omruilactie te organiseren. Zo zouden Dilbekenaren in juli en augustus oude restafvalzakken kunnen omruilen tegen een vergelijkbaar aantal nieuwe restafvalzakken.

Bevoegd schepen Luc Deleu bevestigde dat het college van burgemeester en schepenen inderdaad een dergelijke omruilactie zal organiseren, waarover in de maand juni verder zal worden gecommuniceerd. Gelet hierop werd het punt unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad.