Dilbeek strijdt mee tegen klimaatverandering

06 November 2014

Op 25 juni ondertekende Dilbeek samen met 56 andere gemeenten het Vlaams-Brabantse burgemeestersconvenant. De gemeente engageert zich zo om mee de strijd aan te gaan tegen de klimaatverandering. Eind september betoogden wereldwijd honderdduizenden mensen om meer te doen tegen de klimaatverandering. Want ook in 2014 wordt er jammer genoeg nog steeds meer CO2 uitgestoten. Het is dus hoog tijd voor actie. En Dilbeek doet mee! Met het ondertekenen van het burgemeestersconvenant maakt Dilbeek, onder impuls van onze groene deputé, een prioriteit van de strijd tegen de klimaatverandering. Binnen de grenzen van haar bevoegdheden en mogelijkheden wil de gemeente klimaatverandering tegengaan door tegen 2020:

? de CO2-uitstoot te verlagen met minstens 20 procent;
? het energieverbruik te verlagen met minstens 20 procent;
? het aandeel hernieuwbare energie te verhogen met minstens 20 procent.

Klimaatactieplan

Om dit engagement vanaf 2015 waar te maken, werkt Dilbeek aan een klimaatactieplan. Maar hier zijn we niet op blijven wachten. Onder leiding van van onze duurzaamheidsambtenaar nam de gemeente al verschillende maatregelen. En op de dag van de Dilbekenaar stond er een stand om uw mening over dit thema te leren.

Elektrische wagens en fietsen

Een eerste voorbeeld is de investering van de gemeente in elektrisch vervoer, om minder benzine te verbruiken en dus CO2 te besparen. Ze werden er elektrische fietsen aangekocht voor het gemeentepersoneel, waardoor niet iedereen steeds de wagen moet gebruiken voor verplaatsingen tijdens de dienst. De gemeente kocht ook een aantal elektrische wagens aan, die ze voor een prikje kon overnemen van Eandis. Goed voor het milieu en het budget!

Car Free Day

Ook het gemeentepersoneel deed al zijn duit in het zakje. Op donderdag 18 september nam de gemeente deel aan de Car Free Day in het kader van de Week van de Mobiliteit. Elke medewerker werd aangemoedigd om voor minstens één dag de auto aan de kant te laten en te kiezen voor alternatieven.

Meer initiatieven op komst

Deze voorbeelden zullen uiteraard niet genoeg zijn om de doelstellingen te halen. Maar de komende maanden en jaren mag u nog veel meer maatregelen verwachten op vlak van o.a. energiebesparing en transitie, waardoor ook Dilbeek zijn steen bijdraagt voor een beter klimaat! Want alleen samen kunnen we deze enorme uitdaging het hoofd bieden.