Dilbeek verlaagt milieusubsidies voor gezinnen !

16 Maart 2012

Nu meer en meer mensen, oa dankzij energiepremies, overschakelen op bv hoogrendementsglas en zonnepanelen, draait de meerderheid de subsidiekraan bijna dicht. In plaats van te besparen op vaak onnodige studies (die dan nog meestal dode letter blijven ook), straft het college liever de modale groendenkende gezinnen. Een fout signaal!  Op het moment dat ons milieu het zwaarder te verduren heeft dan ooit tevoren, ontmoedigt het beleid de gezinnen om te doen wat moet. Bovendien zijn in tijden van crisis zulke premies harder nodig. Tot overmaat van ramp gingen ook op federaal niveau de energiepremies sterk omlaag. Dit bewijst nog maar eens dat er maar één echte ecologische partij is. Zo ook in Dilbeek dus!

Hoe is het zover gekomen? Tot half oktober had je nog geluk, toen was het potje nog niet op. Wie tot dan een premieaanvraag deed, kreeg max 400€ voor het plaatsen van zonnepanelen of hoogrendementsglas.Al wie daarna kwam kreeg de helft of minder. Dit is je reinste discriminatie, want niet elke Dilbekenaar krijgt evenveel voor toch dezelfde aanvraag. Op de gemeenteraad hebben wij dit natuurlijk aangeklaagd doch zonder resultaat. Het bestuur weigerde om iedereen gelijk te behandelen.

Hoeveel gezinnen zijn hier nu de dupe van? Wel niet min zo blijkt want op de tien weken die 2011 nog duurde (nadat het geld op was),kwamen er nog 36 aanvragen voor hoogrendementsglas en 55 voor zonnepanelen binnen. Bovendien zal al wie in 2012 een aanvraag doet ook minder krijgen. Veel mensen vinden dit uiteraard onrechtvaardig en we kunnen hen goed begrijpen. Wij hadden het zeker anders gedaan! Wij zouden de gezinnen meer belonen voor hun milieuinspanningen en bv besparen op onnodige studies die al te vaak zelfs tot (gewilde)vertraging van uitvoering leiden. Zo liggen er een kant en klaar mobiliteitsplan en twee milieubeleidsplannen in de kast stof te vergaren. Het laatste milieuplan (2008-2013) zal het onderscheidingsniveau niet halen en werd daarom naar beneden toe bijgesteld. We zullen het in Dilbeek met een minimaal basisniveau moeten doen. Een hele reeksmilieuacties werden aldus geschrapt, voornamelijke door de manifeste onderbemanning op de milieudienst. Een kwaal die we al jaren aanklagen, maar schepen De Meulemeester(VLD) ziet blijkbaar het probleem niet. Onder meer hierdoor kan er geen werk worden gemaakt van het onderzoek en de sanering van verontreinigde gemeentelijke gronden Ook de eerder beloofde versnelde aanpak van oppervlaktewaterlozingen zal zo dode letter blijven.

Gelukkig kunnen jullie in oktober voor andere en betere beleidsmensen kiezen...zeker doen!

 

Foto: © Andreas Demmelbauer