Ga 'Uit je dak' in Dilbeek: besparen voor het klimaat

08 Oktober 2017

De Dag van de Dilbekenaar, het jaarlijkse grote volksfeest, stond dit jaar in het teken van 'Warm Dilbeek'. Er was dan ook geen beter moment om de campagne 'Uit Je Dak' te lanceren. Groen Dilbeek zag dat het goed was! De 'Uit Je Dak'-campagne draait rond een thermografische luchtscan met een gebruiksvriendelijke website waarop elke inwoner het warmteverlies van zijn of haar dak kan checken. Maar er is meer: de gemeente wil dat onze inwoners ook echt in actie schieten. Hiervoor geeft de gemeente gratis energieadvies. Dit houdt in dat een expert bij de inwoners thuis langsgaat en de volledige woning doorlicht. Zo krijgen onze inwoners een goed zicht op het energieverbruik van hun woning en krijgen ze nadien ook een stappenplan: wat doen ze best eerst, en hoeveel kunnen ze hiermee besparen. Ze worden ook wegwijs gemaakt in energieleningen, de bestaande groepsaankopen, de aanvraag van premies enzovoort. Op de Dag van de Dilbekenaar werden zo al meer dan 40 energieadviezen aangevraagd! Een eerste mooi succes!

De stand op de Dag van de Dilbekenaar was dan ook veelbelovend: helemaal in zwart-wit, net zoals de promoclip met een ijsbeer die de show steelt. De kaart van de thermoscan is natuurlijk ons belangrijkste lokmiddel, maar de ijsbeer kon niet ontbreken. We gaan namelijk gefaseerd te werk om zo elke deelgemeente apart bij deze campagne te betrekken. Net omdat de campagne over verschil- lende jaren gespreid wordt, is een herkenbaar logo onontbeerlijk. Wanneer de ijsbeer verschijnt, dan weet je als inwoner dat er iets staat te gebeuren.

De gemeente hoopt om met de resultaten van de campagne een mooie bijdrage te leveren aan het Dilbeeks klimaatactieplan. Maar doe het vooral voor jezelf: jullie wooncomfort zal er op vooruit gaan en je energiefactuur zal dalen. En dat terwijl je ook het milieu spaart: een win-winsituatie dus! Neem snel een kijkje op: uitjedak.dilbeek.be.

Karel De Ridder, schepen van Milieu