Groen pleit voor groene verbinding tussen Paloke en centrum Dilbeek

28 November 2021

Groen pleit voor groene verbinding tussen Paloke en centrum Dilbeek

De verbinding heeft volgens Groen alleen maar voordelen.

In september werd de Werkvennootschap door het gemeentebestuur, na terecht protest van wijkraden en burgers tegen de keerlus,  weer naar de tekentafel gestuurd.  De opdracht is dus om een nieuw plan te maken voor de heraanleg van N8 ter hoogte van afrit 13, en ditmaal liefst wel in samenspraak met de buurtbewoners. Intussen bleef het stil. Groen maakt van deze gelegenheid graag gebruik om nog eens op te roepen tot de aanleg van een groene verbinding tussen de Paloke-wijk en centrum Dilbeek, tussen afrit 12 en afrit 13.

Zo’n verbinding heeft volgens Groen alleen maar voordelen. In de eerste plaats zou een groene corridor over de Ring een perfecte locatie zijn voor een groene en veilige fiets- en wandelverbinding tussen de Palokewijk en het centrum van Dilbeek, om zo de link tussen beide te versterken. Iets wat volgens Groen absoluut geen overbodige luxe is, onder meer gelet op het hele ANPR-dossier. Dit kan bv ook kaderen in/aansluiten op het leefbare buurt-project, dat de gemeente aan het opstarten is  Paloke.

Tegelijkertijd zou het een bijzonder mooie link vormen tussen de natuurgebieden binnen en buiten de Ring, wat de bedreigde (Dilbeekse) biodiversiteit in dit door de Ring gehavend gebied een broodnodige boost zal geven. Andere voordelen zijn de kans om de Molenbeek weer open te leggen, de mogelijkheid voor de aanleg van 2 hectare extra groene ruimte bovenop de Ring, goed tegen geluids- en fijn stofoverlast, met ruimte voor natuur, sport en extra speelruimte voor Scouts Paloke.

Groen Dilbeek roept de Werkvennootschap, de gemeente en de Vlaamse overheid dan ook op om hier meteen werk van te maken, zodat de aanleg van de groene verbinding tegelijkertijd met de heraanleg van het kruispunt aan afrit 13 gebeurt.