Groot-Bijgaarden heeft recht op betere sociale dienstverlening

08 Mei 2013

Binnen het RUP Bosstraat, waar net het openbaar onderzoek over is gevoerd, is er ook plaats voor een sociale Welzijnscampus. Ondanks de commotie die er is ontstaan, is dit een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van het sociaal beleid in Groot-Bijgaarden. Hierdoor krijgt het eindelijk de voorzieningen die ze verdient! Sociale campus In een Welzijnscampus is er in de eerste plaats ruimte voor verschillende verenigingen uit de sociale sector. Aangezien cliënten vaak doorverwezen worden van de ene sociale organisatie naar de andere, is centralisatie van de verschillende verenigingen een uitstekend idee, aangezien dit een mooie meerwaarde biedt voor zowel hulpverleners als voor de Groot- Bijgaarders. Ook kunnen we er kostenbesparend en efficiënter werken door kantoorruimte en apparatuur te delen.

Dienstencentrum

In de Bosstraat zou ook een dienstencentrum komen van het OCMW, zoals in Itterbeek. Dat Groot-Bijgaarden zo ver van Itterbeek ligt is ook een reden om de campus daar te bouwen. Zo kunnen we de dienstencentra zo goed mogelijk verspreiden. In een dienstencentrum worden verschillende diensten aangeboden aan 55- plussers, zoals goedkopere maaltijden of een kappersbeurt. Zo kunnen inwoners van Groot- Bijgaarden en omstreken zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig blijven wonen, met zoveel mogelijk sociaal contact, terwijl er nu qua sociale diensten weinig aanwezig is.

Lokaal Opvanginitiatief

Het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) dat voorzien wordt op de site deed echter het meeste stof opwaaien. Onze mening hierover leest u hier. Het is wel belangrijk om te zeggen dat het idee dat zo'n LOI "geen gevoel van veiligheid aan de omwonenden en de schoolgaande kinderen" geeft, wat sommigen opperden, absoluut onjuist is!

Mobiliteit

Uiteraard moeten we ook de verkeersimpact van de campus grondig bestuderen en uiteraard moeten de huidige problemen stevig worden aangepakt. Volgens ons zal de campus echter geen zware extra last voortbrengen tijdens de piekuren. Dit omdat er op de campus vooral overdag activiteiten zullen ontwikkelen en een stuk minder bij het begin en het einde van de schooldag. Bij de planning zal dit ook zeker mee in rekening worden genomen.

Dit mag dan ook geen reden zijn om de campus, die volgens ons alleen maar pluspunten biedt voor de senioren van Groot-Bijgaarden, lang uit te stellen