Meerderheid maakt van mobiliteit een prioriteit

12 Maart 2016

 Jarenlang was dit hét pijnpunt in Dilbeek: de belabberde staat van de wegen en het totaal ontbreken van fietspaden die naam waardig. De nieuwe meerderheid maakte hier vanaf het begin van deze legislatuur dan ook dé prioriteit van.    

"Blijven zagen, fietspaden vragen". Het was de slogan waarmee Milieu Overleg Dilbeek het gebrek aan fietspaden aankloeg. Jarenlang was er door vorige besturen immers veel te weinig in het Dilbeeks wegennet geïnvesteerd en dat kon je zien. Een inhaalmanoeuvre drong zich op. Bij de start van de nieuwe meerderheid was het dan ook duidelijk dat mobiliteit, met inbegrip van de aanleg van fietspaden, prioriteit nummer één was. En dat dit geen loze woorden waren, bewijst het gemeentelijk budget: bijna de helft van alle investeringen gaat naar nieuwe straten, pleinen en fietspaden, zodat zowel de autobestuurder, de fietser als de wandelaar zich veilig kunnen verplaatsen in Dilbeek.


Fietspaden op alle assen

De meeste middelen zullen deze legislatuur worden ingezet voor de vernieuwing van de hoofdassen. Door deze goed aan te leggen en de doorstroming te verbeteren (onder andere door het invoeren van voorrangswegen) hopen we het (sluip)verkeer zoveel mogelijk uit de woonkernen te houden. Daarnaast zullen er ook telkens goede fietspaden worden aangelegd. In 2016 staat zo de as IJsbergstraat-Jan De Trochstraat (zie foto) op het programma. En ook voor de fietspaden op de Brusselstraat werd er reeds een infovergadering gehouden.


Masterplan Dilbeek

Naast de grote assen wordt er ook werk gemaakt van de dorpscentra. Een in het oog springend voorbeeld is de heraanleg van het dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem. Een ander is de nieuwe verkeerssituatie in centrum Dilbeek, met de Verheydenstraat die eenrichting werd. Hiermee wordt al een deel van het lussenplan getest dat deel uitmaakt van het Masterplan en waarmee we van het centrum van Dilbeek niet alleen voor de auto, maar voor alle weggebruikers een aangename omgeving willen maken.


Mobiliteitsplan

We willen niet alleen investeren in asfalt, het is ook heel belangrijk om na te denken over waar we naartoe willen met onze mobiliteit. Het nieuwe bestuur vond het dan ook noodzakelijk een nieuw mobiliteitsplan te laten opmaken, gebaseerd op cijfers en in samenspraak met de burger via verschillende infomomenten. De burger kent immers best de bestaande knelpunten. Via dit plan wil de gemeente de problemen oplossen op vlak van parkeren of sluipverkeer. Meer dan nodig dus!

 

Jonathan Ribbens - secretaris