OCMW investeert in sociale voorzieningen

30 Oktober 2013

In Vlaanderen staan, ondanks veel beloftes van de regering, duizenden kinderen in de wachtrij voor een plaats in de crèche. Haast 100.000 Vlamingen hebben recht op een sociale woning maar krijgen er geen. En voor meer dan 100.000 bejaarden is er geen plaats in een rust- of verzorgingshuis. Ook in Dilbeek bestaan er spijtig genoeg zo'n wachtlijsten. Het kan meer dan vijf jaar duren voor je een serviceflat krijgt. Nieuwe investeringen zijn dan ook broodnodig. Breugheldal breidt uitEen eerste belangrijke investering, die de OCMW-raad unaniem goedkeurde, is de uitbreiding van woonzorgcentrum Breugheldal in Itterbeek, een project van meer dan zeven miljoen euro. Voor dit bedrag wordt er een gloednieuwe vleugel gebouwd aan het woonzorgcentrum. Op het gelijkvloers van de nieuwbouw komen er 22 nieuwe serviceflats bij, wat de wachtlijst gevoelig zal inkorten. Op de eerste verdieping komen er 22 nieuwe rusthuiskamers. Binnen het project worden ook alle tweepersoonskamers omgevormd tot eenpersoonskamers. Tweepersoonskamers mogen namelijk niet meer volgens de laatste Vlaamse reglementen. Door de nieuwe kamers kunnen we onze capaciteit verhogen van 92 naar 98 (waarvan vier voor kort verblijf) én in orde blijven met de reglementen. Ook de keuken wordt helemaal vernieuwd.

Na de nieuwbouw, die start in november en in principe klaar zal zijn tegen eind 2014, zal ook de rest van het huidige woonzorgcentrum worden gerenoveerd.

Sociale welzijnscampus

Ook buiten Itterbeek wordt er geïnvesteerd. Zo komt er een nieuwe Welzijnscampus aan de Bosstraat in Groot-Bijgaarden, met een nieuw dienstencentrum, voorzieningen voor verenigingen uit de sociale sector en een aantal lokale opvanginitiatieven. Na de definitieve goedkeuring van het RUP Bosstraat door de gemeenteraad in september en de aankoop van de grond in oktober, kunnen we hier nu snel werk van maken. Zo wordt het OCMW meer dan ooit aanwezig in heel Dilbeek.

Dag van de medewerker

De politiek kan al deze projecten uiteraard niet alleen uitvoeren. Zonder medewerkers is het onbegonnen werk. Daarom moeten we blijvend investeren in mensen, en dit niet enkel financieel. Op 15 oktober zetten we dan ook de medewerkers in de bloemetjes op de Dag van de Medewerker, georganiseerd door de OCMWraad. Het personeel kreeg van het OCMWbestuur een heerlijke brunch voorgeschoteld, klaargemaakt door de raadsleden. En of het in de smaak viel!