Open VLD keert na minder dan maand zijn kar over groengebieden

27 Juni 2017

Terwijl Open VLD Dilbeek & UF op de gemeenteraad van mei de middelen voor de aankoop van extra groengebieden schrapten, maakt Open VLD op de gemeenteraad van juni alweer een bocht van 180 graden met een vraag om nieuwe terreinen aan te kopen. Groen-sp.a reageert verrast: "Dit is werkelijk ongezien!" Het was groot nieuws vorige maand: een wisselmeerderheid van Open VLD & UF schrapte het budget voor verschillende plannen van de bestuurscoalitie, met als gevolg dat onder andere  het Castelhof niet kan worden gerenoveerd, dat er geen nieuwe brandweerkazerne wordt gebouwd en dat het Fietspunt aan de Westrand er niet komt. Een andere budgetpost die werd geschrapt, was deze die voorzien was om nieuwe natuur aan te kopen. Dat zijn volgens Open VLD immers totaal overbodige uitgaven aangezien groen- en natuurgebieden ? aldus hun fractieleider Luc Deleu ? "daar binnen zoveel jaar nog wel zullen liggen".

Groot was de verbazing dan ook bij Groen-sp.a toen de vragen van Open VLD voor de komende gemeenteraad binnenkwamen. Open VLD, bij monde van Jef Valkeniers, vraagt het bestuur namelijk om extra stukken grond aan te kopen aan de Wereweide in Schepdaal.

Karina Peeters (voorzitter gemeenteraad; sp.a) & Karel De Ridder (schepen van milieu; Groen), die de vraag als eerste binnen kregen, reageren verrast: "We vielen bijna van onze stoel! Eerst schrapt Open VLD op de gemeenteraad van mei alle budgetten voor de aankoop van extra groengebieden, nu vragen ze op de gemeenteraad van juni om  gronden aan te kopen. Met welke middelen wil Open VLD dat we dit doen? Het is precies door hen dat we ze niet (meer) hebben. Dit is werkelijk ongezien!"

 "Dit toont niet alleen aan dat Open VLD nog steeds niet heeft begrepen hoe de financiën van een gemeente werken maar vooral dat ze geen enkele visie hebben op hoe we op een structurele manier het groen en de natuur in Dilbeek kunnen beschermen."

Groen-sp.a is uiteraard blij dat Open VLD eindelijk inziet dat het aankopen van nieuwe groengebieden geen overbodige luxe is, iets dat ze in de vorige gemeenteraad nog beweerden. Jasper De Jonge (voorzitter Groen Dilbeek) en Cedric Dujardin (gemeenteraadslid; sp.a) doen daarom een oproep naar Open VLD: "We hopen dat Open VLD de daad bij het woord voegt en de komende gemeenteraden extra middelen zal voorzien voor de aankoop van natuur en groen. Enkel zo kan de gemeente een - doordacht - aankoopbeleid voeren en van Dilbeek een groenere gemeente maken. We zullen dit blijven opvolgen en we hopen dat ze in de toekomst wel zullen kiezen voor natuur boven centen."  ?