Provincie steunt natuurprojecten in Dilbeek

23 December 2014

Met het oog op de verbetering van de biodiversiteit steunt de provincie Vlaams-Brabant , met onze Groen-deputé Tie Roefs, gemeenten die natuurprojecten uitwerken. Voor de periode 1/1/2013-15/10/2014 werd er hiervoor in totaal bijna 240.000 euro aan subsidies uitgekeerd, voor 31 projecten in 23 gemeenten. Ook in Dilbeek werden er zo een aantal waardevolle projecten ondersteund. Een eerste Dilbeeks project draait rond landschapszorg, waarbij op verschillende plaatsen bomen, houtkanten, hagen en heggen werden aangeplant. Zo worden nieuwe groene zones ontwikkeld en worden bestaande zones versterkt, wat het groene karakter en de biodiversiteit zeker ten goede komt. Plaatsen waar binnen dit project aan natuurontwikkeling werd gedaan zijn: Gemeenschapslokalen Sint-Gertrudis-Pede: aanplanten van hoogstambomen en struiken, als buffer tussen de bewoning in Brouwerij De Neve en de nieuwe lokalen;

  1. Voetweg nr. 41, aan de Hof te Puttenlaan: aanplanten van een inheemse losse haag en versmallen van de ingang van de voetweg:
  2. Broekstraat: aanplanten van een inheemse houtkant, inrichtingswerken, werken aan de beek en aanplanten van een knotwilgenrij;
  3. Voetweg nr.18, Cuyperstraat: herinrichten voetweg en aanplanten van inheems bosplantsoen.

Naast deze vier deelprojecten was ook voorzien om een haag en bomen te planten in de toegangsdreef van Kasteel La Motte, maar hiervoor moet gewacht worden tot de kasseien worden heraangelegd.

Het tweede Dilbeeks project is de heraanleg van 'Pippezijp', tussen de RO en de Kaudenaardewijk. Zo werd er een houtkant aangeplant, is een grasland ingezaaid met bloemenmengsel, werd er gewerkt aan de poel, werd de wandelverbinding verbeterd, ... In samenwerking met de buurt, Agentschap Wegen en Verkeer, de scholen en de provincie is hier een mooi nieuw stukje Dilbeekse natuur gecreëerd! Begin 2015 zal als kers op de taart nog een insectenhotel worden gevuld in samenwerking met de lagere school van Regina Caeli. Een mooi voorbeeld van hoe samenwerken de natuur ten goede komt.

Naast deze projecten, waarvoor de gemeente wordt ondersteund door de provincie, werkt de gemeente uiteraard ook op andere plaatsen aan de verbetering van het groene karakter (denken we maar een het nieuwe bos, dat goed aan het groeien is). Het blijft werken om van Dilbeek een groenere gemeente te maken, maar de volgende jaren gaan we die uitdaging graag aan!

 

Foto: Google Streetview