RUP Bosstraat belangrijk voor sociaal beleid

08 Februari 2013

Samen met drie andere gemeenten werd Dilbeek gekozen door de provincie om een Welzijnscampus op te richten. Hoewel hier veel commotie rond ontstond, is dit echt een belangrijke stap in de ontwikkeling van het sociaal beleid in onze gemeente. Sociale infrastructuur In een Welzijnscampus is er in de eerste plaats ruimte voorzien voor verschillende verenigingen uit de sociale sector. Aangezien er vaak mensen moeten worden doorverwezen van de ene sociale organisatie naar de andere, is centralisatie van verschillende verenigingen een uitstekend idee, aangezien dit een mooie meerwaarde biedt voor zowel hulpverlener als voor de burger. Ook kan er kostenbesparend enefficiënter gewerkt worden door bepaalde kantoorruimte en apparatuur te delen.

Dienstencentrum

Een tweede instelling die er zou komen is een dienstencentrum van het OCMW, net zoals er nu één is in Itterbeek. Dat Groot-Bijgaarden zo ver van Itterbeek ligt is een belangrijke reden om de campus daar te bouwen, om de dienstencentra zo goed mogelijk te verspreiden. In een dienstencentrum worden verschillende diensten aangeboden aan 55-plussers, zoals het kunnen krijgen van goedkopere  maaltijden, of een kappersbeurt. Het doel is om mensen zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig te latenleven.

Lokaal Opvanginitiatief

Wat de geruchtenmolen het meest liet draaien, is het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) dat is voorzien. Hier worden een klein aantal asielzoekers opgevangen terwijl ze wachten op de uitspraak over hun dossier. Voor de Welzijnscampus zou het gaan om zes appartementen, voor dus hoogstens een 15tal mensen. Iets helemaal anders dan een heel asielcentrum, wat sommigen er van maakten.

Op dit moment zijn er ook al verschillende LOI's in Dilbeek, waaronder een aantal in Groot-Bijgaarden. Het verspreiden van het idee dat het "geen gevoel van veiligheid aan de omwonenden en voor de schoolgaande kinderen" geeft, is dan ook totaal van de pot gerukt en absoluut niet constructief!

Een aantal appartementen in een eigen gebouw zou ook kostenbesparend zijn, aangezien er op ditmoment op de privémarkt wordt gehuurd, wat het OCMW veel geld kost.

Mobiliteit

Het is waar dat er rond de Bosstraat een verkeersprobleem is dat moet worden opgelost bij de opmaak van het mobiliteitsplan. De campus zal echter geen zware extra last bezorgen tijdens de piekuren. Dit mag dan ook geen reden zijn om de bouw van de campus, wat volgens ons alleen maar een pluspunt voor de senioren van Groot-Bijgaarden en omstreken is, lang uit te stellen. Hopelijk komt hij er dan ook zo snel mogelijk! Zodat iedereen in Groot-Bijgaarden zo snel mogelijk zoveel mogelijk diensten kan genieten dicht bij huis.