Welzijnscampus Bosstraat biedt sociale meerwaarde

16 April 2013

Binnen het Ruimtelijk UitvoeringsPlan Bosstraat, op dit ogenblik in openbaar onderzoek, is er plaats voorzien voor een sociale Welzijnscampus. Ondanks de commotie die is ontstaan rond een lokaal opvanginitiatief op de campus, is dit een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van het sociaal beleid in Groot-Bijgaarden. In een Welzijnscampus is er in de eerste plaats ruimte voor verschillende verenigingen uit de sociale sector. Aangezien cliënten vaak doorverwezen worden van de ene sociale organisatie naar de andere, is centralisatie van de verschillende verenigingen een uitstekend idee, aangezien dit een mooie meerwaarde biedt voor zowel hulpverleners als voor de burgers. Ook kunnen we er kostenbesparend en efficiënter werken door kantoorruimte en apparatuur te delen.Dienstencentrum

In de Bosstraat zou ook een dienstencentrum komen van het OCMW, zoals in Itterbeek. Dat Groot-Bijgaarden zo ver van Itterbeek ligt is ook een reden om de campus daar te bouwen. Zo kunnen we de dienstencentra zo goed mogelijk verspreiden. In een dienstencentrum worden verschillende diensten aangeboden aan 55- plussers, zoals goedkopere maaltijden of een kappersbeurt. Zo kunnen inwoners van Dilbeek zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig blijven wonen.

Lokaal Opvanginitiatief

Het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) dat voorzien wordt op de site deed echter het meeste stof opwaaien. In zo'n opvanginitiatief worden een klein aantal asielzoekers opgevangen terwijl ze wachten op de uitspraak over hun dossier. Voor de Welzijnscampus zou het gaan om zes appartementen voor hoogstens een vijftiental mensen. Iets helemaal anders dan een heel asielcentrum, wat sommigen er van maakten. Op dit moment zijn er ook al verschillende LOI's in Dilbeek, waaronder een aantal in Groot- Bijgaarden. Het idee dat zo'n lOI "geen gevoel van veiligheid aan de omwonenden en de schoolgaande kinderen" geeft, wat sommigen opperden, is dan ook absoluut onjuist! Een eigen gebouw voor LOI's is ook kostenbesparend, aangezien we op dit moment op de privémarkt moeten huren.

Mobiliteit

Uiteraard moeten we ook de verkeersimpact van de campus grondig bestuderen en uiteraard moeten de huidige problemen stevig worden aangepakt. Volgens ons zal de campus echter geen zware extra last voortbrengen tijdens de piekuren. Dit omdat de campus vooral overdag voor verkeer zal zorgen en een stuk minder bij het begin en het einde van de schooldag, wanneer zich nu de meeste problemen stellen.

Dit mag dan ook geen reden zijn om de campus, die volgens ons alleen maar pluspunten biedt voor de senioren van Groot- Bijgaarden en omstreken, lang uit te stellen!